Enjektörden beyin piline çok geniş yelpazedeki tanı ve tedavi teknolojilerini kapsayan tıbbi cihaz ve medikal teknolojiler sektörü, sağlık hizmetlerinin temel taşlarından biri konumunda. Bu sektör ve sektörün sunduğu hizmetler olmadan doğru tanı ve etkin tedavinin yapılamayacağını söylemek mümkün.
Hamilelik testlerinden, parmak ucu kan testlerine, şırıngadan, sargı bezine, kalp pilinden MRI, CT ve röntgen makineleri gibi tıbbi görüntüleme teknolojilerine varıncaya dek, sağlığın sürdürülebilirliği adına bu kadar önemli bir konumda bulunan tıbbi ve medikal cihaz, teknoloji ve ürünleri, önleme, tanı, izleme, tedavi ve bakım olarak beş ana kategoride değerlendirebilir.
Ürün yaşam döngüsü ortalama 18 ila 24 ay kadar kısa olan, başka bir ifadeyle inovasyon hızı oldukça yüksek olan medikal teknoloji sektörünün birincil hedefi hasta sonuçlarını iyileştirmek ve sağlıkta verimlilik ve kaliteyi artırmaktır. Medikal teknoloji sektörü, bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak büyüyen ve buna bağlı olarak üreticilerin Ar-Ge alanında en yüksek yatırımı yaptığı sektörler arasındadır. Medikal teknolojiler, hasta güvenliği ve konforunun giderek daha önemli hale geldiği günümüzde, gelişmiş hasta bakımı için sağlık çözümleri ve hizmetlerinin geleceğini tasarlamaya devam edecektir.
Medikal teknolojiler sağlık ekosistemine üç aşamalı bir değer sunmaktadır. İlki hastalara sunduğu değer; modern medikal teknolojilerin sunduğu inovatif çözümler iyileşmeyi hızlandırarak ve insanları sağlıklı tutarak, hayatlarını dolu dolu ve aktif yaşamalarını sağlıyor. İkincisi sağlık profesyonelleri için sunulan değer; zamanında ve doğru teşhis bilgisi, sağlık sektörü çalışanlarına klinik kararlar verme yetisi kazandırıyor ve bu kararlar, hastalığın sonuçlarını optimize ediyor. Medikal teknolojiler, hastaların iyileşme sürelerini ve cerrahi komplikasyon oranlarını azaltarak, tedavi talebini düşürüyor ve bu sayede sağlık sektörü çalışanları üzerindeki baskıyı hafifletiyor.
Medikal teknolojiler ayrıca, sağlık profesyonellerini destekleyerek ve en çok katma değer sağladıkları görevlere odaklanmalarını sağlayarak çalışma ortamlarında memnuniyeti artırıyor. Son olarak medikal teknolojiler bireylerin sosyal ve iktisadi açıdan aktif olmalarına yardım ederek ve ağır kronik hastalıkların komplikasyonlarını azaltarak sağlık sistemlerine ve topluma değer katıyor. Ayrıca sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir olmasına deste oluyor.